Het HOVM: een verborgen juweel     

In meerdere opzichten is het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) een verborgen Haags juweel. De vrijwel complete collectie Haags historisch trammaterieel laat zien hoe Den Haag als eerste stad in Nederland een elektrische tram exploiteerde en tot op vandaag de dag een belangrijke tramstad is gebleven. Ook in het straatbeeld: moderne voertuigen, de originele Tourist Tram en museumstukken delen gebroederlijk het railnet tussen Den Haag en Scheveningen.

Het Remisegebouw uit 1906 is minstens even bijzonder. Het werd gebouwd door Adam Schadee, stadarchitect van Den Haag, en is een Rijksmonument. De kenmerkende bouw van een viertal verspringende geveldelen met twaalf hoge houten deuren met hoge raampartijen, komt magnifiek tot zijn recht. De hoogte van maar liefst 9,5 meter en het stoere smeedwerk aan de binnenzijde van het gebouw tekenen voor een industriĆ«le signatuur, terwijl het op spanten rustende glazen dak zorgt voor een prachtige lichtinval en een inspirerende sfeer. Het met klassieke bakstenen muren omgeven eigen terrein ademt beslotenheid en exclusiviteit, middenin de dynamiek van de stad.

Vrijwilligersorganisatie en professionele partner

Het HOVM als museum is een 100% vrijwilligersorganisatie. Zowel het HOVM-museum als de Tourist Tram worden geheel door vrijwilligers gerund, zo ook de onderhoudswerkzaamheden aan materieel en gebouw.

Het evenementenbedrijf daarentegen, wordt gerund door professionals met een sterk gevoel voor kwaliteit en veel affiniteit met de historische setting. Dankzij het evenementenbedrijf kan het Haags Openbaar Vervoer Museum financieel op eigen benen staan. Dat maakt onze klanten extra belangrijk.

Bekijk hier de website van het HOVM.